Jaki jest cel foliowania? Proces ten ma za zadanie zabezpieczyć produkty przed jakimkolwiek uszkodzeniem podczas ich transportu lub przechowywania. Nie tylko przed uszkodzeniami mechanicznymi, ale także przed działaniem promieniowania UV, wilgocią lub zepsuciem.
Różne sposoby foliowania
Foliowanie polega na to pokryciu produktu warstwą folii. Wyróżnia się dwa typy foliowania w zależności od temperatury, w której zachodzi proces.
Foliowanie na zimno to proces wymagający użycia kleju.
Foliowanie na gorąco łączy się zaś ze zgrzewaniem foliowego opakowania.
Cały proces odbywa się z użyciem specjalistycznych maszyn, a efekty mogą być różnorodne w zależności od specyfiki danego produktu czy też oczekiwań producenta. Stosowane jest foliowanie jednostronne i dwustronne, luźne i obkurczone, a także klejone lub zgrzewane. Dobór odpowiedniego procesu, a także wykonującej go maszyny i użytych w tym celu materiałów zależy od tego, jaki produkt jest foliowany. Folia do pakowania żywności musi np. posiadać odpowiednie atesty, podobnie zresztą jak wszelkie maszyny i technologie używane w branży spożywczej.