Z uwagi na to, że owoce i niektóre warzywa są produktami o stosunkowo krótkim terminie świeżości oraz narażone są na duże ryzyko uszkodzenia, ich konfekcjonowanie nie jest łatwą sztuką. Owoce i warzywa, które trafiają na targ lub bezpośrednio do lokalnego warzywniaka zwykle nie muszą być tak precyzyjnie pakowane jak te, które czeka długa podróż – czyli przeznaczone na eksport lub przewożone do sklepów w innych miastach. Podczas transportu łatwo mogą ulec uszkodzeniu, dlatego ważne jest ich odpowiednie zabezpieczenie oraz przygotowanie właściwych warunków transportowych.

Konfekcjonowanie owoców

Owoce to wyjątkowo delikatne produkty, które należy pakować z dużą ostrożnością. Samo opakowanie, jak i sposób umieszczania w nim owoców należy dostosować do gatunku. Inaczej pakuje się owoce takie jak maliny czy truskawki (gdy przeznaczone są na eksport, zwykle umieszcza się je w stabilnych plastikowych pudełkach z licznymi dziurkami, by zapewnić swobodny dopływ powietrza), a inaczej owoce twarde, np. jabłka, pomarańcze (te zwykle umieszczane są w skrzynkach lub układane w kartonach ze specjalnymi wytłaczankami zapobiegającymi ich zdarzeniu się miedzy sobą).

Konfekcjonowanie warzyw

Warzywom kierowanym do dalekiego transportu potrzebne jest dobre zabezpieczenie przed uszkodzeniami mechanicznymi.

Wystarczy, że skontaktujesz się z nami, a my postaramy się pomóc jak najlepiej potrafimy. Oprócz pakowania zajmujemy się jeszcze: foliowaniem, transportem, konfekcjonowaniem, magazynowaniem i mailingiem. Odwiedź nas w Warszawie, zapraszamy!